Αλωνίσταινα


Η Αλωνίσταινα είναι ένα ορεινό χωριό που ανήκει στον Δήμο Τρίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας καί έχει υψόμετρο 1220 μέτρων. Κτισμένη στις πλαγιές του Μαινάλου αποτελεί έναν από τους πιό υπέροχους οικισμούς της Πελοποννήσου. Κρυμμένη σε μία μικρή κοιλάδα στο καταπράσινο δάσος από έλατα του Μαινάλου, μαγνητίζει το βλέμα του ταξιδιώτη.

Εικόνα 1
 

Απο την πανέμορφη Αλωνίσταινα καταγόταν η μητέρα του γέρου του μοριά,Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η Ζαμπία Κωτσάκη καί όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Προεπαναστατικά ήταν κρησφύγετο καί ορμητήριο της κλεφτουριάς. Το 1715 οι κάτοικοι του χωριού επαναστάτησαν κατά τους Τούρκους, οι οποίοι τους λεηλάτησαν δύο φορές. Ωστόσο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Στις 26 Ιουλίου 1804 οι οπλαρχηγοί Κολοκοτρώνης, Νικηταράς καί Πλαπούτας συγκρούστηκαν με τον τουρκικό στρατό. Ήταν η εορτή της Αγίας Παρασκευής καί τοπική εορτή της Αλωνίσταινας. Η Αλωνίσταινα αποτέλεσε προσωρινό στρατόπαιδο του Κολοκοτρώνη. Όμως λεηλατήθκε από τους Τούρκους τον Απρίλιο του 1821. Το 1826 έγινε πάλι ορμητήριο των αγωνιστών κατά του Ιμπραήμ. Την πρώτη Ιουλίου του 1825 ξεκίνησε μάχη μεταξύ Ελλήνων καί ιππών του Ιμπραήμ. Απο αυτή την μάχη νικητές ανακηρύθχηκαν οι Έλληνες. Όταν επιχείρησε ο τουρκικοαιγυπτιακός στρατός νέα επίθεση, αποκρούστηκε καί αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή.


Η Αλωνίσταινα έχει γραφικές κατοικίες με πετρόκτιστα σπίτια που αποτελούν δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Μέσα απο το χωριό διαπερνά ένα μικρό ποταμάκι ο Ελισσών. Στην περιοχή της Αλωνίσταινας τοποθετείται ο αρχαίος οικισμός Ελισσών όπου σύμφωνα με τον μύθο ιδρύθηκε από τον Ελισσόντα, τον γιό του Λυκάονα. Έχουν βρεθεί αρχαίοι κτιστοί τάφοι στη νότια πλευρά του χωριού καθώς καί ίχνη αμαξοτροχιών, δύο αγαλματίδια καί αρχαία νομίσματα, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες. Τό όνομα του χωριού προέρχεται μάλλον απο το τοπωνύμιο Ελισσών ή από την αγροτική εργασία αλωνίσματος. Τέλος το χωριό σήμερα το κατοικούν 150 περίπου άτομα που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία καί γεωργία.