Πιάνας


Η Πιάνα με υψόμετρο 1150 μέτρων είναι κτισμένη μέσα στο ελατόδασος του Μαινάλου καί ανατολικά καί δυτικά του μεγάλου βράχου στον οποίο είναι θεμελιωμένος ο Άγιος Γεώργιος .Έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην επανάσταση του 1821 καθώς στην Πιάνα οργανώθηκαν τα πρώτα στρατιωτικά τμήματα που ενίσχυσαν την μάχη Βαλτετσίου καί κυρίευσαν στην Τρίπολη.Καθώς επισκεπτεί κανείς το χωριό θα παρατηρήσει ότι τα σπίτια είναι πετρόκτιστα με κεραμύδια στις στέγες, ξύλινα πορτοπαράθυρα καί φούρνους στις αυλές. Στο χωριό υπάρχουν επίσης εθνικοί φόυρνοι, όπου παλιά ζήμωναν ψωμί καί το παραχωρούσαν στον ελληνικό στρατό κατά την επανάσταση του 1821, καί ένα λαογραφικό μουσείο. Το μουσείο διαθέτει μοναδικά εκθέματα από συλλογές σκευών καί αγγείων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή, θρησκευτικά καί εκκλησιαστικά κειμήλια, δείγματα του πολεμικόυ εξοπλισμού του ελληνικου στρατού του 1821.

Εικόνα 1
 


Στο βουνό που βρίσκεται πάνω από τις πηγές του Ελισσώνα υπάρχει η σπηλιά του μυθικού θεού Πάνα. Ο τοπικός μύθος μας πληροφορεί το γεγονός ότι ο θεός Πανα κατοικούσε μεσα στην σπηλιά και με την φλογέρα του γέμιζε με υπέροχους καί μαγευτικούς ήχουν την χαράδα των πηγών του Ελισσώνα. Απο τον θεό Πάνα προέρχεται καί το όνομα του χωριού.
                                                                                                                Εικόνα 2

 

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία, γεωργία καί λίγο με την μελισσοκομία. Η Πιάνα διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες καί εστιατόρια για τους επισκέπτες του χωριού της...