Σιλίμνα

Το καλωσόρισμα του χωριού γίνεται με απόλυτη ησυχία, που αφήνει τους ήχους της φύσης να τα πουν όλα. Οι Σιλιμινιώτες ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, υιοθετώντας τους παραδοσιακούς ρυθμούς της περιοχής. Εδώ, αξίζει να επισκεφθείτε το Δημοτικό Σχολειο που ανεγέρθηκε χάρη στις προσπάθειες των ξενιτεμένων κατοίκων να κρατήσουν το χωριό ζωντανό και το Ναό του Ευαγγελισμού με το επιβλητικό καμπαναριό. Η Σιλίμνα υπήρξε στρατηγικό κέντρο κατά την επανάσταση, καθώς από εδώ γίνονταν όλες τις μεταβιβάσεις. Εδώ εγκατεστημένος πολιόρκησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τη Ντροπολιτσά κι έμαθε για το θάνατο του γιου του Πάνου.
Εικόνα 1 - Τρίκορφα

Σιλίμνα είναι ένα γραφικό χωριό του Μαινάλου κοντά στην Τρίπολη όπου απέχει 6 χιλμ από αυτη, χτισμένο σε υψόμετρο 900 μ. Βρίσκεται δίπλα από τον δρόμο Τρίπολης - Αλωνίσταινας - Βυτίνας. Ανήκει στο Δήμο Φαλάνθου. Κατά την απογραφή του 1991 είχε 110 κατοίκους. H περιοχή είναι κατάφυτη από κυπαρίσσια, κωνοφώρα δέντρα, πουρνάρια και καλλωπιστικά φυτά.
Τα πετρόχτιστα σπίτια του χωριού απλώνονται ανάμεσα σε χωράφια και κτήματα, σε καταπράσινο και ειδυλιακό περιβάλλον, στο οποίο βασιλεύει η απλότητα και η ηρεμία της φυσικής ζωής χωρίς ιδιαίτερη ανθρώπινη παρουσία την ημέρα λόγω των αγροτικών εργασιών. Μερικά χαλάσματα σπιτιών, αποτελούν μαρτυρία της συνεχούς εγκατάλειψης.Οι λιγοστοί κάτοικοι ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Και αυτό το χωριό είναι στενά συνδεδεμένο με την επανάσταση του 1821. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα αποτελούσε το προωθημένο φυλάκιο για όλες τις μεταβιβάσεις. Στην περιοχή του μετέφερε ο Θ. Κολοκοτρώνης, μετά τη νίκη στο Βαλτέτσι, το στρατόπεδο του Βαλτετσίου και το στρατηγείο του για να περισφίξει ακόμα περισσότερο την πολιορκούμενη Τρίπολη. Εκεί ήταν έμελε να μάθει τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του γιού του Πάνου, που σκοτώθηκε στην εμφύλια διαμάχη. Αργότερα, το 1825, συγκρούστηκαν εδώ οι Ελληνικές δυνάμεις υπό τους Πλαπούτα και Γρηγοριάδη, με τον στρατό του Ιμπραήμ.
Στο χωριό δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Ευαγγελισμού. Είναι ναός μονόχωρος με τρίκοχο Άγιο Βήμα και διακόσμηση από λευκό μάρμαρο στην πόρτα της εισόδου, έργο του 1894, ενώ μεγαλοπρεπές είναι και το κωδωνοτάσιο, ανεγερμένο το 1908 με έξοδα των απόδημων Σιλιμνιωτών της Αμερικής. Αξιόλογο μνημείο είναι και το Δημοτικό Σχολείο που χτίστηκε με έξοδα των ξενιτεμένων Σιλιμνιωτών. Στην κορυφή του λόφου, πάνω από το χωριό, βρίσκονται λείψανα μεσαιωνικού οχυρού. Ο δρόμος συνεχίζει προς τις Δαβιά, την Πιάνα και την Αλωνίσταινα.
Η στρατηγική θέση του χωριού συνέβαλε στο να έχει η Σιλίμνα ένα σημαντικό ρόλο στους χρόνους της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης. Στο διάστημα 18 – 24 Απριλίου 1821 στο Χάνι της Σιλίμνας, κοντά στην Τριπολιτσά, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο χτύπημα του εχθρού, από τους ντόπιους πολεμιστές του Αντώνη Κολοκοτρώνη που αποτέλεσε την πρώτη αξιόλογη επιτυχία της Επανάστασης επί Αρκαδικού εδάφους.

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΙΛΙΜΝΑ
 
 

Το 1825, από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, έγινε μεγάλη σφαγή στην περιοχή των Τρικόρφων. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι του δημοτικού μας τραγουδιού:
 
«Στα Τρίκορφα στη ράχη

 πάει το αίμα σαν αυλάκι.

Στα Τρίκορφα μες την κορφή

 Κολοκοτρώνης κάνει ορδή…»

Το ήξερες ότι για να μάθετε περισσότερα για την Σιλίμνα, ανατρέξτε στις ''Ετικέτες''