Ροεινό

Λίγες γενικά πληροφορίες....


Το Ροεινό ανήκει στον δήμο Τρίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας καί έχει υψόμετρο 1097 μέτρων. Βρίσκεται πάνω στους πρόποδες του Μαινάλου μέσα σε βουνά καί έλατα όπου μαγεύει τον επισκέπτη με την απέραντη ομορφιά της φύσεως. Κόντα στην πλατεία είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που διαθέτει ξενώνα γιά τους προσκυνητές. Τα σπίτια ακολουθούν πιστά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κτισμένα από πέτρα καί ξύλο.
 
Εικόνα 1
 


 
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την λέξη <ορεινό>. Η ιστορία του ξεκινά από τον Μεσαίωνα καί καλύπτει την Βυζαντινή περίοδο καί τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό είχε στο κέντρο του την τότε μονή του Αγίου Γεωργίου. Μετά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους, το 1461, πολλοί κατέφυγαν στο Ροεινό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χωριό νά έχει 1000 περίπου κατοίκους το 1900, κυρίως κτηνοτρόφους. Παρ΄όλα αυτά στην δεκαετία του 1960 παρατηρείται μείωση του πληθυσμού. Πολλοί τότε έφευγαν μετανάστες στην ξενιτιά, άλλοι βέβαια πήγαιναν σε άλλη πόλη,όπως την Αθήνα, Αργολίδα, Μεσσηνια κτλ.

Το Ροεινό έχει σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία, τον ναό του Αγίου Γεωργίου τον θαυματουργό, τον ναό της Παναγίας, τον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου κ.α. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελεί προστάτη του χωριού. Κτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα καί είναι εγγεγραμένος σταυροειδής ναός με τρούλο. Το 1856 καί 1858 δέχθηκε επιπλέον προσθήκες με συνέπεια στα τέλη του 20 αιώνα ελάχιστα να θυμίζει βυζαντινό μνημείο. Στην βόρεια πλευρά του ναού υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, που κτίστηκε τον 13ου αιώνα καί αποτελείται απο τοιχογραφίες του 15ου με 16ου αιώνα. Στο εσωτερικό μέρος του ναού του Αγίου Γεωργίου υπάρχει θαυματουργή εικόνα του Αγίου όπου πολλοί πιστοί την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ο ναός της Παναγίας είναι μια μικρή μονόχωρη καμαροσκεπή με δίρρηχτη στέγη εκκλησία, κτισμένη πιθανόν τον 16ο αιώνα. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν ωραίες αγιογραφίες πού έγιναν στα τέλη του 16ου αιώνα. Τέλος ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία τον επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλοί ευσεβέις χριστιανοί στις 19 καί 20 Ιουλίου.
Eικόνα 2

Σήμερα το χωριό το κατοικόυν 30 περίπου άτομα που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, γεωργία καί μελισσοκομία. Κάθε καλοκαιρι όμως αυξάνονται λόγω των επισκεπτών. Στο Ροεινό μπορεί κανείς να βρεί καφενεία αλλά καί ενοικιαζόμενα δωμάτια άν επιθυμεί να μέινει για λίγες μέρες στο μαγευτικό αυτό τόπο.