ΒΡΥΣΕΣ, ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΗΣ ΣΙΛΙΜΝΑΣ

 


        Όπως κάθε χωριό που σέβεται τον εαυτό του, έτσι καί η Σιλίμνα είναι πλουτισμένη με βρύσες καί πηγές που χρησίμευαν για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, για το πότισμα των καλλιεργήσιμων εδαφών καί για το πότισμα των ζώων. Οι οποίες είναι οι εξής :
 1. η πηγή στη Μάνα του νερού
 2. η βρύση της Καριάς
 3. η βρύση της Κασάρας
 4. το Πασιόβρυσο
 5. η βρύση στα Πηγαδούλια
 6. η πηγή του Νταβραμίτη
 7. η πηγή στα Βαρκούλια
 8. η βρύση της Βαρβάρας
 9. η βρύση της Συκιάς
 10. η βρύση του Σεντενίκου
 11. η βρύση της Καλλιρρόης
 12. η βρύση στα Χάνια
 13. η βρύση στα Καρτερόλια
 14. η βρύση στην Αγία Κυριακή
 15. η βρύση στο Κρεντιράκι
 16. η βρύση στο Λαγγάδι
 17. η βρύση στον Πεντεβράχο
 18. η βρύση του Καρνέζη
 19. η βρύση στα Νερούλια
 20. η βρύση στο Χορχολό
 21. η βρύση στα Νικολάγκαθα
 22. η βρύση στα Ρέματα


   Καθώς επισκέπτεται κανείς το χωριό μπορεί να διακρίνει ένα σωρό πηγάδια, αλλά γειτονικά καί άλλα ατομικά. Υπάρχουν λοιπόν, πηγάδια στα Σταυροδρόμια, όπου κάθε γειτονιά έσκαβαν ένα πηγάδι καί έπαιρναν όλοι νερό από εκεί, αλλά καί πηγάδια που έχει κάθε σπίτι στην αυλή ή στο χωράφι του. Το σκάψιμο των πηγαδιών απαιτούσε χρόνο καί επιμονή επειδή ήταν μια κουραστική, δύσκολη καί επίπονη διαδικασία. Συνήθως χρειαζόνταν 7-20 μέτρα να σκάψουν καί ύστερα να το χτίσουν με πέτρα έτσι ώστε να μην χαλάσει.

       Ως γνωστόν το χωριό αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης γι'αυτο και ήταν διάσπαρτο απο πηγάδια. Το μόνο πηγάδι που δεν στέρευε πότε μέσα στο χρόνο ήταν του Φρία όπου όλοι οι κάτοικοι του χωριού πήγαιναν καί έπαιρναν νερό. Το 1970 έφεραν νερό απο την πηγή της Βαρβάρας καί έτσι λύθηκε μερικώς το πρόβλημα με την ύδρευση. Απο το 1980 η Σιλίμνα τροφοδοτείται με νερό απο τις πηγές της Πιάνας καί έτσι πλεόν κάθε σπίτι έχει το δικό του νερό.