ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΑ


       Οι κάτοικοι του χωριού, Σιλίμνα, ήταν ανέκαθεν βαθιά χριστιανοί καί γι'αυτό τον λόγο έχτιζαν αρκετά εξωκλήσια καί προσκυνητάρια, προσευχόμενοι για την υγεία την δικιά τους, της οικογενειάς τους, φίλων τους αλλά καί για όσους έχουν πια φύγει καί είναι πια νεκροί. Καθώς ο επισκπέπτης περπατάει στο χωριό,εξερευνόντας το μπορεί να συναντήσει στον δρόμο του δύο πανέμορφες εκκλησίες, της Ευαγγελίστριας καί της Αγίας-Παρασκευής.

     Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η επιβλητική παρουσία του ναού της Ευαγγελίστριας, οικοδόμημα του 1894. Απο πηγές μαθαίνουμε πώς εκεί ήταν το νεκροταφείο του χωριού καί πώς εκεί ετάφη καί ο Πάνος Κολοκοτρώνης, γιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που έπεσε κατά την μάχη από αδελφικό βόλι στις 13-11-1824. Ύστερα από χρόνια καταργήθηκε το νεκροταφείο καί έγινε η μητρόπολη του χωριού. Από αρχιτεκτονική άποψη, είναι τρίκλιτη βασιλική καί περιλαμβάνει τρείς πόρτες, την κεντρική, του ιερού και του γυναικωνίτη. Μεγαλοπρεπές είναι καί το κωδωνοστάσιο που έχει δύο καμπάνες, αναγερμένο με έξοδα των Σιλιμνιωτών της Αμερικής, το 1908. Επιπλέον, υπάχρει καί μια καμπάνα που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του ιερού της εκκλησίας. Η εκκλησία περιφραγμένη με πέτρινη μάντρα καί κάγκελα, εορτάζει στις 25 Μαρτίου όπου ακολουθεί μετά καί ένα μικρό πανηγύρι.

         Κτισμένη στα πλαγιά του πύργου (καθώς παλιά υπήργε πύργος και αργότερα κάστρο) είναι η εκκλησία της Αγίας-Παρασκευής καί χρησιμοποιείται για νεκροταφείο. Από αρχιτεκτονική άποψη είναι θολωτή με σφεδόνια. Έχει δύο πόρτες, την κεντρική και του ιερού. Στο νεκροταφείο όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς υπάρχουν παλιοί καί νεώτεροι τάφοι. Είναι περιτριγυσμένο με πέτρινη μάντρα καί ένα δάσος γεμάτο κυπαρίσσια. Στην κάτω γωνία βρίσκεται το οστεοφυλάκιο όπου υπάρχουν τα οστά των αποθανόντων Σιλιμνιωτών. Η εκκλησία εορτάζει στις 25 Ιουλίου και στις 10 Φεβρουαρίου.


      Εξωκλήσια και προσκυνητάρια, εντός καί εκτός του χωριού, χτισμένα όλα από ευσεβείς Σιλιμνιώτες, σήμερα κάποια απο αυτά έχουν ερημωθεί καί μετατραπεί σε σωρό από πέτρες καί αλλά πάλι έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Αυτά τα οποία έχουν διατηρηθεί ακόμα είναι το εξωκλήσι του Αϊ Γιώργη, το οποίο καί λειτουργεί την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία, το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται στη μέση του κάμπου καί λειτουργεί στις 7 Ιουλίου καί όπου εκείνη την ημέρα έχει ένα μικρό πανηγύρι μετά την λειτουργία, το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στο σταυροδρόμι που στρίβει για Χρυσοβίτσι καί Αλωνίστενα, το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, το εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου πού υπάρχει στο καινούριο νεκροταφείο καί το εξωκλήσι του Αγίου Βλάση πού πλέον ανήκει στην Τρίπολη. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε καί τα εξωκλήσια τα οποία λόγω κακών συνθηκών δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν ακέραια την μορφή τους. Αυτά είναι, το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου που βρίσκεται στη Μάνα του νερού, το εξωκλήσι της Παναγίας στο Κολιβάρι, το εξωκλήσι της Αγίας Ελεούσας κοντά στη βρύση της Καριάς, το εξωκλήσι του Αϊ Γιαννάκη που βρισκόνταν στον ομώνυμο λόφο Αϊ Γιαννάκη, το εξωκλήσι της Παναγίας στο Καρτερόλι, το εξωκλήσι Αϊ Γιάννη στο Καρτερόλι, το εξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης καί το εκκλησάκι του Άγιου Βλασάκου που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Άγιου Βλασάκου.

          Τέλος, τα προσκυνητάρια τα οποία ήταν κτισμένα έξω απο το χωριό καί κάποια απο αυτά στην ερημιά. Σήμερα δυστυχώς έχουν ερημοποιηθεί εντελώς, με μισοσαπισμένες λαμαρίνες καί ένας σωρός από πέτρες. Αυτά είναι το προσκυνητάρι των Αγ'ιων Θεοδώρων που βρίσκεται στον λόφο του Αγίου Θόδωρα, το προσκυνητάρι του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στο άλλοτε χάνι του Αλεβίζου, το προσκυνητάρι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην βρύση, το προσκυνητάρι της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται στο δρόμο της Αγίας Κυριακής, το προσκυνητάρι της Παναγίας που βρίσκεται στο λόφο του Προφήτη Ηλία, το προσκυνητάρι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στην κορυφή του Πύργου στο χωριό καί στο πλάι το προσκυνητάρι της Παναγίας.